Vitraliul în case moderne

2019.04.19

La începutul apariției vitraliilor, acestea au fost folosite exclusiv pentru decorarea bisericilor și a templelor, tematica acestora fiind preponderent religioasă.

Utilizarea extrem de populară se datorează faptului că lumina solară care traversează fereastra sau uşa realizată din sticlă colorată, creează armonia spirituală pe care o căutăm cu toții.

Vitraliile sunt un fel de pictura pe sticlă care prind viaţă şi se transformă în mod dinamic graţie variaţiei infinite de lumină. Culoarea sticlei joacă în nuanţe diferite în funcţie de anotimp şi de intensitatea luminii care poate fi naturală sau artificială.

Lumina vitraliului face din locuinţă o adevărată cutie de bijuterii, din casă - acasă şi face diferenţa dintre hoteluri, baruri, restaurante sau instituţii publice cotitdiene şi cele cu stil şi eleganţă, atrăgătoare pentru turişti şi nu numai.

Esteticul și efectul său vizual deosebit pot fi folosite pentru a spori valoarea decorativă a unei încăperi și a face camerele mai intime, dar pot da seriozitate şi pot oferi un efect extrem plin de farmec și eleganță și pot juca un rol semnificativ în reprezentare.

Deşi, la prima vedere am presupune că, vitraliile sunt caracteristice clădirilor monumentale vechi sau bisericilor, de fapt acestea sunt mai versatile decât am crede şi în zilele noastre totul a evoluat într-o adevărată artă.

Cuvântul "vitraliu" - este folosit ( impropriu ) atât pentru pictură pe sticlă, imprimare pe sticlă şi imitaţii de vitralii ( overlay ) cât şi pentru vitraliile adevărate - realizate cu tehnici tradiţionale prin montarea pieselor de sticlă din diferite culori una lângă alta şi armarea sau cositorirea acestora.

Estetic, vitraliile tradiţionale rămân elementele decorative cele mai atrăgătoare şi valoroase.

În ceea ce priveşte modelul sau tematica, vitraliile nu trebuie să fie nici prea sărăcăcioase, nici prea încărcate, dar, bineînţeles totul depinde de gustul fiecăruia şi de locul în care va fi amplasat. Din punct de vedere al sticlei folosite, aceasta poate fi opacă, transparentă sau semitransparentă, cu modele, cu textură sau simple.

Este posibilă orice combinaţie de sticlă şi texturi cu condiţia ca totul să fie în perfectă armonie.

Vitraliile reprezintă adevărate opere de artă care necesită foarte multă muncă de detaliu şi migală, începând de la proiectarea acestora, continuând cu alegerea culorilor şi a texturilor sticlei şi finalizând cu tehnica de creare. Acestea sunt pur şi simplu spectaculoase și de bun gust, unice, fascinante şi extrem de elegante.

Decorarea cu vitralii este astăzi la îndemâna tuturor, indiferent dacă vorbim de apartamente mici sau instituţii pbulice şi este folosit cu drag de către designeri şi arhitecţi indiferent dacă stilul încăperii este rustic, modern, mediteranian sau oriental pentru decorarea mobilierelor, băilor, bucătăriilor, holurilor, dormitoarelor şi livingurilor, a tavanelor, pereţilor despărţitori sau a paravanelor.

Putem utiliza, practic, vitraliul în orice stil și, mai mult decât atât, putem completa cu ajutorul lui aproape orice fereastră, uşă sau tavan, iar, prin decoraţiunle din sticlă colorată putem aduce un pic de magie şi un strop de eleganţă în casele noastre.

Culorile strălucitoare sunt capabile a schimba dramatic starea noastră de spirit, precum şi percepţia asupra spațiului. Culorile vii ale sticlei, iluminate de razele solare sau cu lumină artificială (becuri, led-uri sau lumânări), creează un efect vizual şi emoţional foarte puternic, îmbogățind şi cel mai sărăcăcios decor prin adăugarea unor detalii inedite.

În România, folosirea vitraliilor şi a sticlei în general în materie de decor, ca element de design interior este deocamdată o curiozitate, fiind mult mai apreciat şi îndrăgit în SUA, Franţa, Marea Britanie, Germania, Australia şi Irlanda. 

Idei de utilizare:

Vitralii pentru decorarea ferestrelor:

Vitralii pentru decorarea uşilor: 

Vitralii pentru decorarea tavanului:

Abajururi/ lămpi (Tiffany)

Tablou-vitraliu, geam fals:


Vitralii în spaţii comerciale/publice:

Decorațiuni din sticlă:

Oglinzi realizate în tehnica Tiffany:


Aici, am prezentat doar niște idei de utilizare, scara fiind mult mai largă. Vitraliile şi decoratiunile din sticlă, practic, nu au limite în designul interior modern. 

Colorate și dramatice, unice și uimitoare, desenele vitraliilor depind numai de imaginaţia de noastră. 

© 2019 Sticla cu Suflet. Toate drepturile rezervate.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el