Pictura pe sticlă și tehnica Tiffany
Amândouă sunt metode pentru decorarea sticlei sau decorarea cu sticlă.
De multe ori este greu de determinat dacă avem de a face cu sticlă pictată sau cu un obiect realizat în tehnica Tiffany.
Se aseamănă prin faptul că:
- ambele sunt sticle colorate
- culorile sunt separate cu ajutorul unor liini
Diferențe:
- în cazul picturii pe sticlă - desenul, motivele sunt pictate pe sticlă transparentă, pe un obiect existent (cană, bol, farfurie, etc )
- În cazul tehnicii Tiffany nu există nici un obiect de bază pe care îl decorăm ci noi creăm aceste decorațiuni.
- pictura pe sticlă- sticla este colorată (sperăm manual) cu ajutorul vopselei pe bază de apă sau solvent. Doar suprafața obiectului va fi colorat.
- tehnica Tiffany: folosim sticle colorate produse în fabrici. Sticla este colorată cu diferite oxizi de metal și culorile fiind arse în sticlă, sticla însăși este colorată nu doar suprafața acesteia.
- pictura pe sticlă - se realizează ușor și repede. Datorită faptului că este vopsită doar suprafața sticlei - nu va fi rezistent la spălare sau la condiții meteo.
- tehnica Tiffany - folosește un flux de lucru complex - în schimb însă, vom obține o piesă durabilă, rezistentă ,care poate fi folosită ca element de decor interior sau exterior.
- pictură pe sticlă - dacă se crapă sau se sparge obiectul pe care l-am decorat - jocul s-a terminat.
- Tiffany - din moment ce se compune din mai multe piese de sticlă - dacă se crapă o bucată, aceasta nu iese din cadrul metalic, nu cauzează accidente și se poate înlocui, se poate restaura
- în cazul sticlei pictate, linia de separare a culorilor (conturul) este de obicei subţire și uniformă
- în cazul tehnicii Tiffany, liniile de cositură sunt de diferite grosimi, neuniforme
Dacă spatele este la fel ca și frontul, deci există o linie de sudură (cositură) atunci există șansa să avem în fața noastră un obiect realizat în tehnica Tiffany.