Tehnica Tiffany pas cu pas
Modelele de vitralii viu coloratele şi decoraţiunile prelucrate cu detalii impresionante oferă moduri emoţionante de a personaliza un design interior cu uşi unice interioare şi exterioare, ferestre, uși de dulapuri, mese de sticlă, lămpi, separatoare de cameră, vitrine şi alte decoraţiuni mai mari sau mai mici.
Sunt convinsă, că toată lumea cunoaşte sau a auzit despre lămpile Tiffany. Tehnica de creare ale acestora poartă numele pictorului şi designerului american, Louis Comfort Tiffany, artist care a revoluţionat la sfâțitul anilor 1800 metoda de realizare a vitraliilor şi decoraţiunilor din sticlă.
Metoda Tiffany foloseşte cioburi de sticlă colorate in masă, pe marginea cărora sunt aplicate foiţe de cupru. Bucăţile de sticlă sunt îmbrăcate perimetral în foiţa de cupru, care ulterior sunt legate prin cositorire.
Avantajul acestei tehnici constă în faptul că pot fi realizate compoziţii complexe, într-o varietate de forme şi dimensiuni, în care sunt implicate o multitudine de detalii artistice. Pot fi executate produse dintre cele mai diverse, vitralii, lămpi, obiecte decorative plane sau curbe.
În continuare am să prezint paşii pentru realizarea unui vitraliu în tehnica Tiffany.
Deşi, datorită dezvoltării tehnice, am crede că realizarea unui asemenea miracol este cât se poate de uşoară, trebuie să vă dezamăgesc.
Tehnica de creare a rămas aproape la fel ca la începutul aparţiei vitraliilor din sticla colorata, doar sculele sunt mai profesionale.
Dacă avem ideea, putem trece la planificare:
- piesele şlefuite se curăţă cu mare atenţie ( altfel foiţa nu se lipeşte corect)
- se aplică uniform banda de cupru pe marginea sticlei
- Lipirea corectă a foiței de cupru este crucială. Dacă nu am șlefuit sau nu am curățat corect piesa de sticlă, banda de cupru nu se va lipi corespunzător și piesa realizată nu va fi stabilă
- cositorim vitraliul pe ambele părţi
Pentru a da mai mare rezistenţă şi stabilitate vitraliului, marginile acestuia se cuprind în profile metalice.
Piesele mai mari pot necesita instalarea de bandă ranforsare din oţel.
- vitraliul nostru primeşte o baie
- se poate aplica patina pentru a da culoare cositurii ( neagră, aurie, cupru, cupru antic) şi antioxidant.
ȘI AM TERMINAT - ne putem bucura de magia pe care am creat-o!
Realizarea unui vitraliu poate dura câteva zile sau săptămâni, în funcţie de complexitate şi de numărul bucăţilor de sticlă.
În cazul decorațiunilor din sticlă realizate în stil Tiffany, lucrurile se schimbă puţin.
- piesele de sticlă sunt tăiate în ordine, câte una
- se verifică dacă piesa tăiată respectă planul, arcurile convexe şi cele concave
- planul nostru se construieşte bucată cu bucată pe forma aleasă
- piesele sunt cositorite prima dată cu puncte una după alta
- dacă toate piesele sunt la locul lor şi am reuşit să creăm forma dorită, cositorim atât faţa căt şi spatele
Asamblarea pieselor decorative necesită cunoştinţe tehnice avansate, trebuind să fie respectate arcurile formei, dimensiunile, legea gravitaţiei şi cositorit astfel încât să fie rezistent şi stabil.
Realizarea poate dura câteva săptămâni sau chiar luni, complexitatea fiind mult mai mare decât în cazul unui vitraliu în formă plană.
Formele, culorile şi luminile care ne îmbrăţişează ne ajută să ne îmbunătăţim starea de spirit, să dăm expresie creativităţii şi sentimentelor, să admirăm arta, să ne aducem aminte de o dorinţă ....
Vitraliile şi decoratiunile unicate, personalizate, practic, nu au limite în designul interior modern. Colorate și dramatice, unice și uimitoare, desenele vitraliilor depind numai de imaginaţia noastră.